SOMATİK DENEYİMLEME, YOGA VE MINDFULNESS ODAKLI OYUNLAR

Sevgili ebeveynler,

Daha önce hiç bilmediğimiz, belirsizlik ve kaygı içeren bir dönem geçiyoruz. Koronavirüs salgını dolayısıyla neredeyse hepimiz evlerdeyiz. Bu günler elbette bitecek ancak çocuklarımızın bu süreci yara almadan, uzun vadeli travmatik etkiler yaşamadan hatta bu süreçten daha da güçlenerek çıkmalarına destek olmak için bu dosyayı hazırladık.

Ne yazık ki kendi duygusal regülasyonumuzu yapamadığımız müddetçe davranışlarımıza ne kadar dikkat edersek edelim bunu çocuklarımıza yansıtmamamız mümkün değil. Hissettiğimiz duyguları ve beden duyumlarımızı fark edemezsek anksiyeteye dönüşebilirler. Ruhsal ve bedensel olarak travmatize olmamamız için sinir sistemimizde gerilim birikmemesi önemlidir. Bunun için yapmamız gereken en önemli şey bedensel duyumsamalarımızı ve duygularımızı fark edip, buralara bilinçli olarak temas etmemiz.

Çocuklar onları kötü hissettiren şeyler hakkında düşünmek yerine dikkatlerini ne hissettiklerine ve bedenlerinde neler duyumsadıklarına verdiklerinde kendilerini esir alan olumsuz girdabı olumluya çevirebilirler. Böylece sinir sistemleri sakinleşmekle kalmaz üzerine zihinlerinde de yeni açılımlar olur.

Bu bağlamda sizlere bedensel duyumlarınızla temas edebileceğiniz ve beraberce eğleneceğiniz, bedensel gerilimlerinizi atmanızı sağlayacak, duygusal regülasyonunuz açısından faydalı olacak, aranızdaki ilişkileri kuvvetlendirecek ve hem sizi hem de çocuğunuzu sakinleştirecek bazı oyun önerileri vermek istiyoruz. Aşağıdaki aktiviteler somatik deneyimleme, yoga, mindfulness ve somatik psikoterapi uygulamalarından derlenmiştir.

Oyunlarda kritik nokta tamamen özgür hissedeceğiniz ve karşılıklı olarak eğlenebileceğiniz bir ortam yaratmak. Herhangi bir kontrol, eleştirme, yargılama olmaması çok önemli olduğu gibi merak duymak da bu işin olmazsa olmazı! Çocuğunuzun ortaya koyduğu her davranışı, duyguyu, beden duyumunu ve düşüncelerini büyük bir ilgi ve merakla takip etmeniz fayda görmeniz açısından önem taşıyor. Bir diğer nokta eşitlik. Bu oyunlar çocuğunuzu eğlendirip oyalamak için değil, birlikte eğlenip paylaşımlarınızı arttırmak için hazırlandı. Dolayısıyla oyundaki rollerin sırayla değişmesi ve herkes oyuna dahil olması gerekiyor.

Her güne çocuğunuzla beraber nefes alıp verme ve “vuu” sesi çıkarma eşliğinde başlamanızı tavsiye ederiz.

Buradan  aileleriçinseoyunları oyunları indirebilirsiniz.

Uzm. Gelişim Psikoloğu Merve Öz Ünlü & Uzm. Klinik Psikolog Rüveyda Çelenk Yılmaz

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s