İnsanın üç temel duygusal ihtiyacı vardır: Bağlanma (biriyle yakınlık), Kimlik (bilinmek ve tanınmak) ve Sevgi (zevk almak). İlişkiler bu temel ihtiyaçların tatmini için gereklidir. Ancak ilişki içerisinde bireylerin bu ihtiyaçları karşılanmadığında çatışmalar doğar.
İlişkiler hiçbir zaman başlangıcından sonuna kadar güllük gülistanlık olmaz. Değişik kültürlerden gelen, yetiştirilme tarzlarında farklılıklar olan çiftler eğer doğru bir şekilde iletişim kurabiliyorsa anlaşmazlıkları gidermemeleri için neredeyse hiçbir sebep yoktur. Problem ne olursa olsun çiftler kendilerini ifade edip, karşıdakini anlamaya hazırsa problem büyük ölçüde çözülmüş demektir. Yine de ilişkilerde bazen durumlar öyle işin içinden çıkılmaz bir hal alır ki bazen çiftler birbirlerini sevmelerine rağmen ilişkinin devamını sorgularlar.
Çift görüşmeleri, çiftlerin psikoloğun desteği ile ilişkilerini daha iyiye götürme veya isteğe bağlı sağlıklı bir süreç ile ayrılmaları sürecidir. Özellikle birbirlerine duygusal olarak bağlı çiftler zaten sorunlarını aşmaya hazırdır. Psikolog burada ışık tutucu rol oynar.
Çift Görüşmelerinde Genellikle İşlenen Konular:
İletişim Problemleri
Sadakatsizlik
Affedememe
Evlilik Öncesi Süreç
Evliliğe Adaptasyon Süreci
Boşanma Süreci
Çiftin Anne ve Babalarının İlişkiye Dahil Olması
Aile üyelerinden birinin kaybı
Yeni bebeğe adaptasyon
Aile içi Çatışmalar
İlişkilerde Kişilik Problemleri
Aile içi travmalar